Cuma, Ağustos 12, 2005

Universiade 2005 - İzmir Açılış Töreninin ardından


Üniversite olimpiyatlarının açılışı nasıl olacak, dolacak mı derken dün akşam İzmir Atatürk Standında tören gerçekleşti. Yetersiz reklâm ve tanıtım sebebiyle dolmayacak düşüncesinden dolayı gider kapıdan bilet alırız diyordum. Yanılmışım. Biletler açılış gününden iki gün önce bitmiş de haberimiz bile olmamış. Yerel ve ulusal medyada biletler ve satıldığı yerler yeterince duyurulmamıştı ama araştırmacı İzmirliler kaynağı bulmuş anlaşılan.
Son ana bırakılan hazırlıklar nedeniyle İzmirliler olarak bu organizasyondan çok şüpheliydik. Kolay değil kırk yılda bir(tam rakam 35 yıl) böyle kapsamlı bir organizasyon yapma fırsatımız olmuş.İyi değerlendirmek istiyorduk.İzmir Formula 1 için de Türkiye’den ilk aday şehirdi.Sonra birden İstanbul arkasından Antalya ve diğerleri çıkıverdi.Tabi senelerdir İzmir’in bahtsız kaderini değiştirmek konusunda zayıf kalan İzmir siyasileri yine kaybetti ve F1 İstanbul’a nasip oluyor.
Hiç değilse bu organizasyon iyi geçse diyordu bütün İzmirli. Neyse korkulan olmadı.
Açılış törenini televizyondan izlemek zorunda kaldım iç çekerek. Gerçekten beklediğimden iyi bir açılıştı.Stadın tam dolması da çok hoştu.
Anadolu topraklarındaki medeniyetlerin Devlet Opera ve Balesi ekipleri ve yerel dernek sanatçılarıyla sanatsal anlatımı bilindik bir hazırlıktı. Stad zeminine yerleştirilen 100 metre enli görüntü yansıtıcı iyi bir fikirdi fakat gösteriyi yerinde izleyen arkadaşlardan aldığım bilgiye göre yansıtılan medeniyet resimleri stattaki seyirciler tarafından pek görülememiş.
Yere yansıtılan Türkiye haritası üzerinde bölgelerin tanıtımı planlanmış. Benim belki de İzmirli oluşumdan en çok Efelerin halk oyunu hoşuma gitti. Fakat maalesef bu oyun çok kısa sürdü. Bunun aksine Kırkpınar güreşlerinin canlandırıldığı gösteri gereğinden fazla uzun sürdü. Ayrıca pehlivan kılığındaki baletlerin danslarındaki estetiğe de bir anlam veremedim. Bir de Mehter takımının müziği her zamanki gibi çok coşkuluydu. Karedeniz dansları da kayda değerdi doğrusu. Ama en güzel düşünülmüş kısım Semah gösterisiydi. Hele o dev etekleri ile göğe yükselen semazen fikri çok güzeldi.
Genel olarak geçit törenindeki klasik müzik dahil açılış töreninin müzikleri yanlış seçilmişti bence. Televizyondan kötü geldiğini düşündüğüm ses düzeninin statta da memnun edici olmadığını gidenlerden öğrendim.
Dikkatimi çeken bir konu da Anadolu’daki medeniyetleri sergilemek aklına gelen kişiler günümüz Türkiye Cumhuriyeti ve kurucusu Atatürk’ü neden unuttular acaba! Atatürk’ün ne bir resmi ne de bir sözü kullanılmış. Çağdaş Türkiye ve Atatürk’e gösteride yer verilmemesi bence büyük bir eksiklikti.
Bütün bu eleştirilerime rağmen canlı bombaların kol gezdiği bir dönemde 50.000 den fazla bir seyirci ile yapılan bu görkemli açılış töreni ben ve İzmirlilerin yüzünü güldürdü.
Umarım çoğu gündüz saatlerinde yapılan müsabakalar da açılış töreni kadar seyirci bulur.
Universiade2005 ve açılış törenin fotoğraflarını http://www.ferhan.name.tr/ den görebilirsiniz.

Hiç yorum yok: