Çarşamba, Şubat 08, 2006

Karikatür Krizi

Dünya gündemini meşgul eden Hz.Muhammed karikatürlerinin yarattığı kaos ortamını bir süredir takip ediyorum.Karikatürleri gördüm.Bunlardan en çok ön plana çıkanı başındaki siyah sarığı, fitili ateşlenmiş bir bomba olan kara sakallı ve bıyıklı bet bir ifadeye sahip bir baş.
Tabi bana hiç komik gelmedi.Ama vermek istediği mesajın ne olduğu gayet açık.Hz.Muhammedi örnek alan ya da maneviyat hakkında hassas milyonlarca insanın bundan rencide olması çok doğal.Bunu yüksek kültürlü batı dünyasının bildiği de aşikar.Yayınlayan editörde bu tepkiyi bekliyorduk diye beyanat verdi.
Müslüman toplumların birçoğunun bazı konularda batı dünyasında geri kaldığı bir gerçek fakat ileri olduğunu düşünen ve bu düşünceden yola çıkarak yaptıkları bütün eylemlerin haklı olduğu kanısına varan batılı diye adlandırdığımız dünya bu provokasyona yol açarak neyi ispatlamaya çalışıyor?
Şiddet eylemlerini desteklemek mümkün değil.Karikatürler rahatsız edici ama bu provakasyona kapılıp bina basmak, yakmak, yıkmak uygun bir davranış değil.
Belli ki birileri yeryüzündeki farklılıkların altını kalın çizgilerle çizmek istiyor.
Peki ne yapmalı! Tepkiler ölçülü ve açıklayıcı yapılmalı. Diplomatik tepkiler ve yazılı tartışmalar daha uygun olacaktır.Tabi temsilciliklere protesto mektupları ve siyah çelenkler de uygun düşer.Hatta ekonomik boykot da kabul edilebilir bir tepki sonuçta Danimarka Başbakanının iyi niyeti ikna edici değildi.
Açıklayıcıdan kastım rahatsızlığın sebepleri anlatılmalı.
Hz.Muhammed ve diğer peygamberler müslümanlar için kutsaldır.Kutsal kelimesi hemen hemen bütün dillerde ve dinlerde aynı şeyi ifade eder:"Korunması,bozulmaması gereken,adanılınan şey...".
Herhangi bir milletten kişi kendi dilini biliyorsa bunu da biliyordur!

1 yorum:

Adsız dedi ki...

SAYGI DÜNYADA SAHİP OLUNAN EN SON ERDEM HATTA YOK HİÇ BİR ŞEYDE HİÇ BİR YERDE NE O HAYRANI OLDUĞUMUZ BATIDA NEDE O MENSUBU OLDUĞUMUZ DOĞU'DA.VE İNANIN Kİ İNSAN HER YERDE İNSAN HA AVRUPALILAR İNCEDEN BECERİYO YADA DOĞULULAR YAKIP YIKARAK HİÇ AMA HİÇ FARKETMİYOR